Eva

Dankzij het programma Positief Opvoeden, Triple P zijn wij nu veranderd en daardoor Mitch ook! 

- tijdelijke foto- 

Moeder Eva besloot Jeugdformaat te bellen, omdat ze goede ervaringen hadden met onze eerdere hulp aan zoon Jayden.

Ze vertelt: 

“In oktober kwam onze hulpverleenster Sophie voor het eerst bij ons thuis voor individueel advies Positief Opvoeden. We moesten een aantal vragenlijsten invullen en toen werden we direct al geconfronteerd met onszelf.

Een voorbeeld: wij gaven vaak instructies door van grote afstand te roepen, dus zonder oogcontact te maken en zonder te checken of de boodschap überhaupt aankwam!

Leren goede instructies geven

We hebben tijdens het Triple P-programma Positief Opvoeden een manier aangeleerd waardoor we wisten hoe we een goede instructie moesten geven en wat we moesten doen als Mitch niet gehoorzaamde. 

Ook hebben we geleerd om meer positief om te gaan met onze kinderen en met een beloningsysteem te werken. Het schema ’leren gehoorzamen’ heeft veel geholpen en we zijn bovendien consequent gebleven. 

Dat was soms best moeilijk, maar omdat Sophie er iedere week was, konden we lastige situaties bespreken en oefenen. Die informatie konden we dan weer toepassen en in de week erna weer oefenen.

Huiswerk

Het zwaarste van het programma vonden de ouders het maken van het huiswerk. Eva: “Daar moet je echt even tijd voor vrijmaken. De vragen hebben ons ook echt aan het denken gezet. Wederom word je erg geconfronteerd met jezelf. 

Maar door de vragen samen te doen, hadden wij ook veel gespreksstof. Dat was goed. Mijn man en ik hebben veel met elkaar gepraat en gediscussieerd en zijn door de vele gesprekken wakker geworden. We wisten: wat we nu doen, is niet goed. De knop moest om: we gaan het anders doen.

Inzicht

 Al snel kwam dus bij ons het inzicht dat niet Mitch moest veranderen, maar wij. Het lag niet aan hem, het lag aan ons. Dankzij het programma Positief Opvoeden zijn wij nu veranderd en daardoor Mitch ook. 

Rust in huis

Hij is nu veel rustiger en liever geworden. Hij zit lekkerder in zijn vel en heeft meer plezier in de dingen. We hebben nu weer rust in huis, dankzij de regels. Ook is het thuis opgeruimder, warmer en gezelliger.

Begeleiding en steun

De hulpverlening vanuit Jeugdformaat hebben we als heel prettig ervaren. We kregen goede begeleiding. Sophie kon ook wel streng zijn, maar was er om ons te steunen. Het was heel fijn dat ze er elke week was. Jeugdformaat heeft ons niet alleen geholpen met Jayden en later Mitch. Maar ook met onszelf!”

Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.