Wat zijn je rechten?

Als ouder of verzorger speel je een belangrijke rol in het leven van jouw kind. Het kan zijn dat er problemen zijn waar je zelf niet uitkomt. 

Via bijvoorbeeld de huisarts of het Centrum voor Jeugd en Gezin, kom je bij Jeugdformaat terecht. Samen stellen we vast aan welke punten we gaan werken en hoe we dat gaan doen. 

Zodat je samen met jouw kind na onze hulp weer verder kunt in het leven, zoveel mogelijk zelfstandig en met steun uit jouw eigen omgeving. 

Het kan gebeuren dat in de hulpverlening zaken anders lopen dan we willen. Onze medewerkers doen hun uiterste best, maar soms gaan er dingen mis. Wat kun jij dan doen?

Klachtrecht Jeugdformaat

Wij raden je aan eerst het gesprek aan te gaan met de betrokken hulpverlener of leidinggevende. Dit biedt de meeste kans op een snelle en prettige oplossing. Als dit niet lukt, kun je een officiële klacht indienen. Lees de brochure Klachtenregeling, de brochure klacht en tuchtrecht of neem contact op met jouw hulpverlener.

Vertrouwenspersonen in de jeugdzorg

Wij doen altijd onze uiterste best. Toch kan het gebeuren dat je ontevreden bent over de hulp die je krijgt. Als je er niet uit komt met onze hulpverlener, neem dan contact op met een vertrouwenspersoon van het AKJ. Allereerst luisteren zij naar jouw verhaal. Soms helpt dat al. In ieder geval zal de vertrouwenspersoon je verhaal altijd serieus nemen. Hij of zij informeert je over je rechten en geeft advies. Ook kan de vertrouwenspersoon je ondersteunen bij het opstellen van een klachtbrief en bij een gesprek met onze organisatie.

Als ouder kun je met jouw vragen, klachten en verhaal terecht bij de vertrouwenspersoon van het AKJ via onderstaande contactgegevens.

Contactgegevens

email: info@akj.nl
telefoon: 088 - 555 10 00
web: akj.nl

Wil je liever chatten met een vertrouwenspersoon? Dat kan van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 – 20.00 uur en op vrijdag van 15.00 – 17.00 uur via de Chat van het AKJ.

Privacy

In een persoonlijk dossier worden gegevens van jouw kind en jouw gezin bijgehouden. Deze gegevens zijn wettelijk beschermd, daar gaan wij zorgvuldig mee om. De hulpverlener heeft geheimhoudingsplicht en alleen personen die beroepsmatig bij de hulp van jouw kind betrokken zijn, kunnen het dossier inzien. 

Jouw kind heeft recht op inzage in het dossier als hij of zij 12 jaar of ouder is. Dit recht heb je als ouder ook, maar als jouw kind 16 jaar of ouder is, heb je hiervoor zijn of haar toestemming nodig.